Nanoparticulele de argint (AgNP) au fost observate ca avand proprietati antiinflamatorii care pot modula raspunsul imun. Mai multe studii au demonstrat ca AgNP pot reduce inflamatia prin inhibarea productiei de citokine pro-inflamatorii, inclusiv interleukina (IL)-1β, factorul de necroza tumorala (TNF)-α si IL-6, si prin reducerea expresiei genelor implicate in inflamatie, cum ar fi ciclooxigenaza (COX)-2 si sintaza inducibila de oxid nitric (iNOS).
Mecanismul de actiune al AgNP in reducerea inflamatiei nu este pe deplin inteles, dar se considera ca implica inhibarea caii de semnalizare a factorului nuclear-kappa B (NF-κB). NF-κB este un factor de transcriere care joaca un rol esential in reglarea expresiei genelor implicate in inflamatie, iar AgNP au fost aratate a suprima activarea si translocarea NF-κB in nucleu.
In plus fata de efectele lor antiinflamatorii, AgNP au fost aratate a avea proprietati antioxidante, care pot contribui, de asemenea, la capacitatea lor de a reduce inflamatia. AgNP pot elimina radicalii liberi si reduce stresul oxidativ, care este un factor cunoscut care contribuie la inflamatie.
In general, proprietatile antiinflamatorii ale AgNP le fac un candidat excelent pentru tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita si boala inflamatorie intestinala. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege pe deplin mecanismul de actiune si efectele secundare potentiale ale AgNP.
În continuare, găsiți câteva exemple de studii clinice care au investigat proprietățile antiinflamatorii ale nanoparticulelor de argint:
“Green Silver Nanoparticles Promote Inflammation Shutdown in Human Leukemic Monocytes” – În ciuda faptului că proprietățile anticancerigene ale nanoparticulelor de argint au fost demonstrate pe scară largă, există încă puține studii privind implicarea acestora în tratarea căilor inflamatorii specifice. Rezultatele noastre au arătat o diferență clară în ceea ce privește activarea factorului nuclear κB (NF-κb), secreția de interleukine 6-8 (IL-6, IL-8), expresia factorului de necroză tumorală-α (TNF-α) și a ciclooxigenazei-2 (COX-2) exercitată de cele două tipuri de nanoparticule de argint studiate.
Link:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8836503/
“Cell type-specific responses of peripheral blood mononuclear cells to silver nanoparticles” – În acest studiu, s-au investigat efectele antioxidante și antiinflamatorii ale nanoparticulelor de argint asupra celulelor mononucleare periferice umane. Cercetătorii au descoperit că nanoparticulele de argint au redus semnificativ producția de citokine pro-inflamatorii și au îmbunătățit capacitatea celulelor de a neutraliza radicalii liberi.
Link:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1742706111002315
“Treatment of infection and inflammation associated with COVID-19, multi-drug resistant pneumonia and fungal sinusitis by nebulizing a nanosilver solution” – Eficacitatea antibacteriană împotriva P. aeruginosa și S. aureus în ser de vițel bovin, activitatea anti-HSV-1, activitatea antiinflamatorie sunt comparate atunci când argintul este administrat sub diferite forme. Numai soluțiile de nanoargint care conțin nanoclusteri de argint (2-6 atomi argint), Ag+ și argint cu stare de oxidare superioară generează activitate antivirală, antiinflamatorie și antimicrobiană. Argintul coloidal, care conține cantități mai mari de atomi per particulă/coloid, nu a demonstrat eficacitate antimicrobiană sau antivirală.
Link:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1549963423000059